Összegzés és Előre tekintés.


Az új esztendő új kihívást állít elénk, kitalálni hogyan tovább Baráti Közösség, figyelembe véve, hogy milyen is volt az elmúlt esztendő. Summázva elmondhatjuk, hogy közösségi életünket ép úgy felforgatta a rendkívüli helyzet, mint egyéni életünket.

Egy esztendővel ezelőtt már kész volt az éves programunk, mikor lesz előadás, kirándulás, gondtalan összejövetel, hiszen készültünk megünnepelni közösségünk megalakulásának 30. évfordulóját.

Mi terveztünk, azonban egy nem várt kór minden elképzelést felül írt, és megbénította nem csak hazánk, de egész világunk életét. Emlékezzünk csak: a januári, februári, márciusi előadások még teljesültek, februárban még kirándultunk Ozorára, Simontornyára. Március 10-ike után jött a karantén a bezárkózás. Új kapcsolattartó formát hoztunk létre, a levél kapcsolatot, és egy virtuális kirándulás keretében Kiskőrösön jártunk. Bartók Károly barátunk korábbi két utazásának Kínai és Egyesült Államokbeli élménybeszámolóját tettük közkincsé honlapunkon. Május 9-én a béke első napján, amikor is 75 évvel ezelőtt Európában elhallgattak a fegyverek Közösségünk nevében megkoszorúztuk a II. világháború hőseinek és áldozatainak emlékművét.

Néhány hónapi bezártság után fellélegezhettünk, milyen öröm volt közösen ünnepelni július 16-án Közösségünk megalakulásának a 30.évfordulóját és kézbe venni a Scharek Ferenc barátunk által szerkesztett kiadványt. Megvalósult és jól sikerült augusztus 27-én a Szegedi kirándulás. Elkészítettük a II. félévi programot, melyből két előadás (szeptember 2, és szeptember 17), megvalósult.  De a folytatást már a vírus veszély fokozódására a II. félévi összejövetelekkel együtt töröltük, kizárva ezzel is a fertőzés lehetőségét. Kapcsolatunk fenntartása érdekében közreadtuk Buczkó Imre barátunk „AIRPORT” c. könyvét mely kedvező visszhangra talált. De jelentkezett Csizmadiáné Emőke Kisbalatoni beszámolóval, egészség javító receptekkel. Bartók Károly Szentföldi úti beszámolóval, Buczkó Imre elbeszéléssel. Különleges és tanulságos esztendőt zártunk. Karácsony elött megnézhettük, hallgathattuk az év végi köszöntőt.

Megtanultuk a kapcsolattartást a technika segítségével, és az apró figyelmességnek is milyen jelentősége van. Ilyen például a jubiláló tagok köszöntése, egy-egy telefon hívás. De bánat is érte közösségünket. Elbúcsúztunk Tóth Lászlónétól (Jutkától) 90. évében. Gombkötő Gyulától 82 éves korában.

Ez a 2020-as év krónikája, és milyen legyen a 2021- es esztendő közösségünk életében.?

Most, hogy többféle védőoltás is van már, felcsillant a remény a normális élethez való visszatérésre. Elhatároztuk, hogy amennyiben velünk tartatok, amint lehet kirándulunk, összejövetelt tartunk. Ennek persze az a feltétele, hogy megszűnjön a veszélyhelyzet, feloldják a korlátozásokat.

Pannonhalmán megtanultak belga apátsági sört készíteni. Meg kellene kóstolni! A Kis -Balaton csodálatos élővilágát meg kellene nézni! És még számtalan érdekes helyet meglátogatni. Jó lenne meghallgatni a horvátországi földrengés kiváltó okait, magyar vonatkozásait.

Ezek hármunk javaslatai, de szívesen fogadunk minden ötletet.

Addig is gondoljatok rá, hogy a majd egy éves bezártság mindenkit megviselt. Különösen azokat, akik senkivel nem tudták megosztani. Nézzetek körül, és vegyétek pártfogásotokba a közelben lakó egyedülálló idős barátainkat!

Jelen összegzőt internettel rendelkezőknek megküldjük, korábban kialakultak szerint, akik segítettek eljuttatni tájékoztatóinkat azon tagjainknak, akik nem rendelkeznek a modern technikával, ezt is továbbítsák részükre.

Addig is vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, annak reményében, hogy mielőbb találkozhassunk.

Kívánunk mindannyiótoknak és szeretteiteknek Jó egészséget.

Baráti üdvözlettel

                                                                                       Szervező Bizottság.

Szemeretelep.2021. február.24.