Baráti Kör és a Pitagorasz Iskola kapcsolata

Amikor a jelen kapcsolatairól próbál  az ember írni,  bizony a múlt ismeretének felvillantása nélkül nehéz . Így vagyok most én is amikor a Szemeretelepiek Baráti Köre .és a mi iskolánk. A Pitagorasz Iskola kapcsolatáról írnám le gondolataimat.

Kicsit messziről kell elindulni. A közelmúltban kezembe került  Téglás Tivadar által összeállított  ? Pestszentlőrinc történetének dokumentumtára mely a kerület sajtójának helytörténeti gyűjteménye. Mondhatnám izgalmas olvasmány mely 1895 és 1935 közötti időszakra enged betekintést.. Most én  a ?Kispest-Szenmtlőrinci Lapokból szemezgetnék 1899-1914 között? Idéznék a lap 1913 március 23.-i számából.

?? A Szemeretelepi Polgárok Egyesülete akcióba lépett. Kérik a vallás és közoktatási minisztertől, hogy már az 1913/14-es tanévre engedélyezzen 1 tanerős osztatlan iskolát a telepen. Épületet a Kőbányai Gazdasági Takarékpénztár díjtalanul bocsát rendelkezésre. A gyerekeknek jelenleg vagy  Kőbányára kell utazni vagy a lőrinci iskolába gyalogolni, ami 40-50 perces út.  Megkeresik Pest vármegye törvényhatósági bizottságát, A megye királyi tanfelügyelőjét, Pestlőrinc képviselőtestületét, Förster Aurélt a terület országgyűlési képviselőjét, hogy feliratban támogassák a miniszternél a telepiek kérelmét.?

Milyen érdekes is a folytatás: ?1913 augusztus 31. A Szemeretelep iskolája. A szervezést Farkas Gyula iskolaigazgató befejezte .Beiratkozni a szentlőrinci iskolába lehet. A tanító, Kuhár Ernő már szeptember 4-én kiköltözik a telepre. Az épületet Balázs Imre adta bérbe, az átalakítást a község végzi. Az iskolát szeptember 21-én avatták fel. Ünnepi beszédet Neményi Vilmos mondott.

De folytatnám, még egy adalék a Pestszentlőrinci Újság 1927.május 21. számából.

Négy iskola, tizenkilenc tanteremmel kerül tető alá Pestszentlőrincen, hála Klebensberg Kunó gróf iskola építési programjának és a község áldozatkészségének. ? A felsorolás 4. helyén szerepel a Szemeretelep iskolája. Igazgatója még nincs megnevezve. Tervezés :Sárkány István kivitelezés: Uhrinyi Kovács József.

1927 nyarán sok nehézséggel kellett megküzdeni az iskolák megnyitása érdekében. Míg az újság június 30. száma arról ír, hogy Bethlen István miniszterelnök és Kebensber  Kunó kultuszminiszter is készül az 5 lőrinci iskola avatására. Gond hogy az épületek üresek vita folyik, hogy ki rendezze be azokat a község vagy a minisztérium. A lap augusztus 6-i száma már arról ír, hogy a központi II.sz. iskola kivételével a többi elemit régi bútorokkal rendezték be.

1927.augusztus 20. Iskolát és kápolnát szenteltek ünnepélyes keretek között Szemeretelepen, Nagyboldogasszony napján 1927.szeptember 3. Kuhár Ernő lett a Szemeretelep és Erzsébettelep iskolaigazgatója.

Kuhár

1927.szeptember 1o. Szemeretelepen és Erzsébettelepen van bútor az iskolákban. Itt szeptember 10-én megkezdődhetett a tanítás.

Mind ez csak szemelvény egy iskola megteremtésének életéből. Köszönet és hála mind a neves és névtelen elődöknek akik létrehozói megalkotói voltak az iskolának.

Akár hogy is nézzük Szemeretelepen 94 éve folyik szervezett iskolai oktatás. A jelenlegi épület 80 esztendeje szolgálja a tudás plántálását. Hány és hány nemzedék hagyta el már az iskola falait. Ezt ünnepelni és egy percre megállni és tovább haladni ez a legszebb feladat.

Emlékezni az úttörőkre és dolgozni a jövő érdekébe. Ezt kívánom az iskola jelenlegi vezetésének és tantestületének. A tanulóknak nagyszerű   eredményeket  kívánok  és legyenek büszkék iskolájukra.

Amikor neki kezdtem ennek az írásnak nem gondoltam, hogy csak a bemutatás ilyen hosszúra sikeredik,  nézzék ezt el nekem.  Arról szerettem volna írni, hogy milyen is a kapcsolat a Szemeretelepiek Baráti Köre és a Pitagorasz Iskola között. Tizenhét éves ez a kapcsolat számunkra létfontosságú, ha akkor 1990 júniusában nem kapunk helyet ahol összejöhetünk ma már senki sem tudná hogy volt egy ilyen civil szervezet. Ebből is látszik, hogy az iskola őrzi régi hagyományát nem csak oktatási intézmény egy telepen, de szolgálja a közösséget otthont ad rendezvényeknek összejöveteleknek. Kapcsolatot teremt és ápol civil szervezetekkel.

Kapcsolatunk az Iskolával nem formai, nem merül ki abban hogy helyet kapunk rendezvényeinknek, hanem közösen is tartjuk azokat. Emeli rendezvényeink színvonalát amikor iskolánk tanulóinak  (gyermekeink, de ma már inkább unokáink) énekkara, irodalmi köre műsort ad nekünk. Nagyszerű kezdeményezés az összejövetelünkön az irodalmi óra amikor Irénke tanárnő egy-egy írót vagy annak egy-egy művét mutatja be. De sikeresek a közös Suli-buli rendezvények. a tavasz köszöntők. De jól sikerült az a kárpátaljai utazás is amikor kapcsolatot teremtettünk ott működő magyar iskolával. Ebből kölcsönös pedagógus látogatás lett. De megismerkedhettek a kárpátaljai gyerekek a Balatonnal, Debrecennel, a mi Gyermekeink jártak a Kárpátokban tisztelegtek Vereckén, és a hősi munkácsi várban.

Természetes, hogy mi öregek és nem öregek magunkénak valljuk az iskolát, és amikor annak fennmaradása veszélybe került, bizony hallattuk szavunkat és mindent megtettünk, hogy ez az intézmény ne sorvadjon el. Most úgy látjuk, hogy szépül a környezete. Eredményeikre igazán büszkék lehetünk. Amikor tanulóink a modern technikával ismerkednek, mi is kedvet kaptunk arra, hogy ismerkedjünk a számítás technikával és most sem csalódtunk. Ebben is kaptunk segítséget. Köszönet az iskola vezetésének, hogy sokrétű munkájuk mellett velünk is foglalkoznak és ezt minden téren érezzük is. Köszönet mindenért.

Most, hogy egy pillanatra megállnak és ünnepelnek engedjék meg hogy mi is velük együtt ünnepeljünk. Had mondjam: közöttünk van talán  az egyetlen élő tanú aki 1927 szeptemberében mint III. osztályos tanuló átlépte az új iskola küszöbét. Vitéz Józsefnéről van szó. Köszöntjük mi ?sihederek? Manci nénit, éljen még sokáig közöttünk.

Neveljen még sok nebulót az iskola a jövő számára. Úgy látjuk, hogy van utánpótlás, tehát lesz elfoglaltsága a mindenkori vezetésnek és a pedagógusoknak. Sok sikert munkájukhoz, és  bizony néha-néha jó idegeket.

Minden szépet és jót kedves barátaink. Ezt kívánja a Szemeretelepiek Baráti Köre nevében

Varga István

Kelt Szemeretelepen  2007. 03. 05.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük