Búcsú egy állami iskolától

Pestszentlőrinc Szemeretelepén a Bajcsy Zsilinszky utca 74. szám alatt áll a telep öreg de minden évben fiatalodó iskolája, az itt élők csak úgy hívják, hogy a ?Bajcsy?, hivatalos neve Pitagorasz Általános Iskola?volt.

Szemeretelepen 98 éve folyik szervezett állami iskolai oktatás. Az itt lakók kérését ? hogy a gyerekeknek ne kelljen Kőbányára utazni, vagy 40 ? 50 percet gyalogolni – akkor  megértette a vallás és közoktatási miniszter és engedélyezte egy tanerős osztatlan állami iskola  létrehozását. Mely bérelt épületben kezdte meg működését, a szükséges átalakítást a község végeztette. 1913. augusztus 31 óta van iskola a telepen. Első tanítója Kuhár Ernő  szeptember 4-én ide költözik és megindult a tanítás. Az iskola hamar kicsinek bizonyult, új iskolaépítését az első világháború elvitte.

Új  iskolaépítését a Klebensberg Kunó gróf iskolaépítési programja tette lehetővé. Ennek keretében 1927.augusztus 20: az Iskolát és a benne kialakított kápolnát felszentelték,  szeptember 3 : Kuhár Ernőt az iskola igazgatójának nevezték ki és szeptember 10: megkezdődhetett a tanítás. Ez az állami iskola jelenlegi épületében 84 éve szolgálja a tudás plántálását. Amikor erről az iskoláról beszélünk nem szabad figyelmen kívül hagyni a legfontosabbat: hány és hány nemzedék hagyta már el falait. Itt tanultak a nagyszülők, a szülők, gyerekeik és ma már unokáik, de van olyan ?dinasztia? ahol a dédunoka is itt tanul. Még itt él közöttünk a 93 esztendős Vitéz József néni akit 1927-ben mint III osztályos tanulót  Kuhár Ernő  tanított. Sok neves igazgatója volt az iskolának. Kuhár Ernő 1940-ig igazgatta, volt egy nagyszerű korszaka amikor Tomory Lajos állt az intézet élén 1956-72 között. Kitűnő pedagógus, helytörténész volt, alapítója Pestszentlőrinc  helytörténeti gyűjteményének, társszerzője Pestszetlőrinc Krónikájának.

Az iskola itt nem csak egy oktatási intézmény volt, de szolgálta a közösséget, otthont adott a civil szervezeteknek, a különböző rendezvényeknek, összejöveteleknek.

A Szemeretelepiek Baráti Köre az iskola segítsége nélkül nem maradt volna talpon immár 21 éve. Szoros volt ez a kapcsolat. Összejövetelünkön rendkívüli irodalmi órákra került sor, ünnepségeink színvonalát emelte az iskola irodalmi köre.  Mi öregek itt ismerkedhettünk meg a számítógéppel és sajátíthattuk el annak használatát,  ezzel kinyílt előttünk a világ. De feledhetetlenek a Suli-buli rendezvények. Bábáskodtunk abban hogy kapcsolat teremtődjön a  Csetfalvai (Kárpátalja) Móricz Zsigmond alapiskolával. Csereprogramra is sor került.

Természetes volt, hogy amikor az iskola önállósága veszélybe került 2003-ban  a telep lakóinak és a Szemeretelepi Polgárőr Egyesület segítségével  elértük, hogy önálló maradt az iskola.  2007-ben egy hasonló átgondolatlan elképzelést sikerült kivédeni.

Mindannyiunk örömére az öreg iskola évről évre szépült úgy is mondhatjuk ?fiatalodott? Köszönhető  ez az iskola igazgatójának aki igyekezett otthonossá tenni az iskolát. Új bútorok, oktatási segédeszközök, számítógép laboratórium segítette a jobb és eredményesebb tanulást. Itt mindig is  a matematikai tanítás hozott sikereket. Megoldottá a mozgáskorlátozott gyerekek tanításának feltételét és rendjét. Az iskolában végzett tanulók olyan neves gimnáziumokban folytatták tanulmányaikat mint a Fazekas, vagy az Apácai.

Így tevékenykedett ez az állami általános iskola a 2010/2011 tanév végéig és most búcsúzunk az öreg iskolától mely állami irányítás alatt 84 éven át teljesítette oktató-nevelő feladatát.

A XVIII. kerület önkormányzati testületének határozata alapján a Hunyadi gimnáziummal együtt a Pitagórászt is  99 évre átadta a Magyar Evangélikus Egyháznak. Az Egyház  a két tanintézet összevonásával létre hozta a Sztehlo Gábor nevét viselő oktatási intézményt. A névadó ismert egyházi személyiség, a vészkorszakban sok üldözött gyermeket mentett meg, köztük Horváth Ádám neves rendezőt, a TV volt elnökét. A felszabadulás után 1947-ig működtette  híres gyermek- köztársaságát.

Búcsút intünk az állami intézménynek, amely az itt élőknek mindig ?Bajcsy? marad. Köszönet Herczeg Béláné igazgató asszonynak áldozatos és eredményes munkájáért.

Mit hoz a jövő mely ma még elég ködös, kiderül 2011.augusztus 31 után amikor már a régi iskolán az ?állami? felirat helyett az ?evangélikus? felirat lesz olvasható. Milyen eredménnyel azt az idő fogja bizonyítani.    Az új vezetésnek  körültekintő, megértő és eredményes  nevelő munkát kívánunk, ennek egyik biztosítéka lehet az eddig sikeresen  tevékenykedő pedagógus gárda.

Varga István

Szemeretelep.

2011-08-08

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük