Évkezdő összejövetel 2019-01-15

A 2019. év első összejövetelén köszöntöttük jubileumi születésnapos társainkat.

Meghallgattuk Kovács Sándor barátunkat, aki megismertetett bennünket szülőföldje történetével. Eszeny ez a kis település Kárpátalján sok viszontagságot megélt az elmúlt évszázadok során.

A Presszó és a Faluház

A sztálinizmus áldozatainak emlékműve

Nem érzelgős, a szülőfalu iránti szeretet által fűtött, mindent megszépítő falumonográfiát tart a kezében a Kedves Olvasó. De még csak nem is tudományos, lábjegyzetektől hemzsegő kiadványt. A szerzőt közel fél évszázadnyi idő kötötte szülőhelyéhez. Itt töltötte gyermekkorát, több mint két évtizeden át itt volt középiskolai tanár. Ez az ismeretterjesztő kiadvány a szerző Eszeny iránti tiszteletből végzett kutatásainak tárgyilagos, objektív összefoglalója. Olvasmányosan, térkép mellékletekkel, archív képekkel és mai fotókkal látványosan, az átlagember számára is közérthetően mutatja be a kanyargó Tisza partján fekvő község nyolc évszázadnyi történelmét.

 

 

Eszeny a Morotvával

Az Iskola

A Nagy utca a toronyból

Befejezésül Varga Pista bácsi összefoglalta az elmúlt év eseményeit, ismertette a következő félév tervezett programját, Bartók Károly pedig bemutatta Baráti Körünk anyagi helyzetét.

A 2018. év összegzője itt olvasható