Összefoglaló a 2013 esztendőről

Baráti Körünk szervezeti, működési életét értékelni szükséges, hiszen programjaink végrehajtása során rájövünk arra hogy milyen színes és sokrétű az amit közösen végeztünk. A rendszeres havonkénti összejövetel mozgásba tartja érdeklődésünket, keressük egymást, nem laposodik el a szervezeti élet.

Az év folyamán két alkalommal irodalmi előadásra került sor File Irénke tanárnő segítségével. Először január 29-én amikor megemlékeztünk Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójáról. Gárdonyi remekműve az ?Egri csillagok? mindnyájunk kedves olvasmánya volt és az ebből készült feledhetetlen filmre  különösen  a szereplőkre emlékezzünk,  gondoljunk itt Sinkovits Imrére, Agárdi Gáborra,Vass Évára,Kovács Istvánra, Bicskei Tiborra aki emlékezetessé tették  Gárdonyi művét.

Másodszor november 19-én amikor a 100 éve született Weörös Sándorról hallgattunk igen színes előadást. A neves költőt mint a gyermek versek avatott  mesterét hozta közel hozzánk. Felkeltette bennünk az érdeklődést hogy vegyük kézbe és olvassuk műveit.

Hagyomány, hogy ha február akkor a szokásos disznótoros kirándulás alkalom egy közös összetartozásra. Erre február 21-én került sor.

dsc06485

De most ezt összekapcsoltuk egy Kecskeméti kirándulással és gyárlátogatással.  Szakvezetés segítségével a Zwack gyárban ismerkedtünk annak történetével a híres gyári termékek előállításával és a látogatás végén két finom termék kóstolása arra ösztönzött bennünket, hogy emlékbe vigyünk egy kis nedűt, hogy ne feledjük, hogy hol jártunk. Rövid városnézés dsc06494következett. Jó volt látni azt az átalakulást ami a belváros felújításával új köntösbe öltöztette a főteret és környékét.

Érdemes lenne a következő évben  ide kirándulni. Ezt követően Felsőpakonyba a ?Jóbarátok? vendéglőben fogyasztottuk el a disznótoros étket. Sajnos csendes volt ez a találkozás, nélkülöztük alelnökünk harmonika játékát, meg is állapítottuk hogy zene nélkül nem disznótoros  a disznótor.

Közös étkezésünkhöz tartozik a félévet lezáró bográcsolás melyre június 8-án került sor. Ennek a könnyed főzős beszélgetés összejövetelnek mottója volt: Jobban esik a falat ha azt közösen készítjük és fogyasztjuk el.  Ennek érdekében ténykedtek a  főzőmesterek  (Szennai Kálmán és Ivády Pál)  de hölgy tagjaink is vállalták az előkészítő nehezebb munkát. Ezzel az összefogással meg a közbeni öblögetéssel megfőtt az igazán jó pörkölt  melyet a tagság hangulatos beszélgetés közben az utolsó cseppig elfogyasztott, csak ki kellett törölni a bográcsot. Persze a jó étvágyat és az emésztést elősegítette az egerszalóki nedű

Közben azért nosztalgiáztunk a pár évvel korábban a mindig jól sikerült Suli-Buli után, amikor a sok szülő főzött, szólt a zene, vidám programok voltak, nagy foci csaták folytak. Megmozgatta a rendezvény Szemeretelepet, és a Bajcsy (iskola) valóban több volt mint oktatási intézmény. De hát kurtán-furcsán vége lett, és ma már csak emlék melyet megőriznek a fényképek.

Kiemelkedő rendezvényünk volt a Református gyülekezettel közösen  március 2-án a Történelmi Időutazás  a malenykij robotra elhurcolt Kárpát-medencei magyar és német kényszermunkások nyomában Szolyván át az Uralba.  Dupka György a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet Igazgatója tartott vetített képes előadást.

Az új templomot megtöltötték az érdeklődök. Kiss László tiszteletes és Ivády Pál elnök köszöntötték a jelenlévőket és kárpátaljai vendégeinket Dupka Györgyöt, Zubanics Lászlót, és Nagy Györgyöt. Kár, hogy meghívásunk ellenére a kerület önkormányzatának vezetői közül senki sem jelent meg, de a választott testület tagjai (egy kivétellel) meghívásunk ellenére sem jöttek el.

Műsort adott a Vörösmarty Gimnázium énekkara, szavalatok hangzottak el azon szerzők verseiből akik megjárták a kényszer munkatábort.  A Puskás Tivadar Távközlési Technikum megörökítette az egész ünnepséget, így az féltett dokumentuma Baráti Körünknek. Számunkra tanultság, hogy képesek vagyunk ilyen nagy rendezvényt alapos előkészítés során megtartani.

Április 16.i  összejövetelen a Puskás Tivadar Távközlési Technikum felkészült végzős hallgatói segítségével bepillantást nyerhettünk távközlés és televíziózás digitális világába az új sugárzási rendre. De igen érdekes volt hogy működés közben megtekinthettük a 3 dimenziós televízió működését is.

Hagyomány, hogy évenként  kirándulást szervezünk. Így került sor 2013.május 14. Herendi kirándulásra. Telt ?házas? busszal indultunk és főleg az időjárás mint eddig mindig kegyeibe fogadott bennünket szép tavaszi időben  indultunk. Lehetőségünk volt megtekinteni  a világhírű herendi Porcelán Manufaktúrát. Impozáns volt az első benyomás. Megismerkedtünk a manufaktúra történetével. – A manufaktúrát 1826-ban Stingl Vince alapította amikor létrehozta kőedénygyárát. 1839-ben Fischer Mór kereskedő kezébe került a vállalkozás, akinek nevéhez fűződik a porcelángyártás beindítása. Mind két alapító szobra a gyár előtt látható-  ami felemelkedés és bizony visszaesés is jellemzett.  Világhíresség ide vagy oda, volt időszak amikor vegetálás volt a jellemző, és ha nem találtak volna egy japán tőkést aki perspektívát látott és kölcsönt adott a gyárnak, hogy fennmaradhasson, az esetben igen keserves időszak következett volna. A manufaktúra ma 75%-ban dolgozói tulajdonba van, az állam a részvények 25%-át birtokolja. Termékeik döntő hányadát külföldön ezen belül is Japánba értékesítik. Kísérőnk elmondása szerint a kölcsönt rövid néhány év alatt vissza fizették. Újjá varázsolták a gyárat, bővítették azt, ma már munkájuk eredményeként a részvényes dolgozóknak osztalékot fizetnek. Az üzemlátogatás során betekintést nyerhettünk a gyártási folyamatba, megcsodáltuk az aprólékos kézimunka végzést, a porcelán  festést . A múzeum elmondhatjuk igazán a csodák palotája, szabad volt fényképezni és amit ott láttunk azt nehéz elmondani az feledhetetlen élmény marad. Vásárolni lehetett a nagyon szép kiadványokból erre még futotta pénzünkből, fájó szívvel néztük a megvásárolható termékeket, de valljuk be nem a mi zsebünkhöz méretezték az árakat.  A látogatás végén a gyár ?Apicius? kávéházában elfogyasztottuk a frissen főzött kávét, közben első benyomásunkat próbáltuk összegezni. Látogatást tettünk a Római Katolikus Templomban ahol megcsodáltuk az Európában egyedülálló Szt.Erzsébetet ábrázoló porcelán ablakot, mely olyan vékony porcelánból készült, hogy lehetővé teszi a templom természetes megvilágítását.  Az ablak 2 példányba készült, az egyik példány a múzeumba volt, a templomi példány a II. Világháború során megsemmisült. A templom restaurálása során a  múzeumi példányt a plébánia megkapta és ez a remekmű azóta is újból látható. Szép emlékekkel gazdagodva hagytuk el Herendet.

Miután szép volt az idő úgy gondoltuk, hogy kitérőt teszünk kirándulunk Bakonybélre hogy ott is kicsit körbenézzünk a Bakony ezen csodálatos táján. Be kell vallani, hogy majdnem baj okoztam, mert egy olyan utat javasoltam mely az erdőn keresztül vezetett  amit azonban az eső elmosott és autóbuszunk megfeneklett. Ezért a kirándulás egy kis erdei gyalog túrával egészült ki, amíg mi igyekeztünk szorult helyzetünkből kiszabadulni. Végén egy ott  lévő traktor segítségével az sikerült és Pénzesgyőrnél az oda lesétáló csoporttal találkoztunk és szerencsésen megérkeztünk Bakonybélre.  (Számomra egy nagy tanulság volt, egyrészt soha ne térj le a műútról bár mennyire romantikus egy erdei út, másrészt nem feledhetem, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. )  Bakonybélben rövid sétát tettünk megtekintettük a Bencések templomát, a nagy ijedelemre tekintettel hideg sörrel öblítettük le az út porát. Majd hazafelé indultunk. A be nem tervezett izgalom ellenére egy igen tartalmas szép emlékezetes,  kirándulásunk volt, erről tanúskodik sok jól sikerült felvétel melyet többen is készítettek és honlapunkon a kirándulás után már látható.

Másik szintén gyárlátogatással összekötött kirándulásunk szeptember 30-án Ajkára a híres kristály üveggyárba vezetett, kiegészítve azzal hogy látogatás után felkeressük Somlót ott fogyasztjuk el ebédünket és megkóstoljuk annak nevezetes borát.  Ez a kirándulás már nem volt olyan sikeres mint a májusi, két okból is, egyrészt a jelentkezők időközben egyéni problémáik miatt lemondták részvételüket, másrészt az időjárás  – sok év után – nem fogadott bennünket kegyeibe. Végig egész nap hűvös esős volt. Szabad talán egy vallomással kezdenem. Ehhez a faluhoz köt gyermekkorom, közel negyven év után tértem vissza, igaz azóta a falu város lett. A gyár melyhez sok emlék fűz más lett .

Néhány sorba összegezném a gyár történetét. A XIX. század elején a Bakony erdőségében  Urkuton működött üveghuta  olvasztás fával történt. 1878-ban  Neumann Bernát helyi üvegművesek mellé bajor és szász üvegműveseket telepített Ajkára miután megépítette gyárát a jelenlegi helyén , olvasztáshoz  fa helyett az ajkacsingeri szenet használta  homorú üveget, közönséges üveget és lámpacilindereket gyártott. A gyár 1891-ben Kossuch cég birtokába került, termékei eljutottak  Németországba, Észak-Amerikába, a Távol-Keletre. A gyárat 1948-ban államosították akkor 400 fővel dolgozott. 1960-70-es években új üzemcsarnokok épültek. A fazekas kemencés olvasztást a folyamatos olvasztást biztosító kádkemencéket építettek és földgáz tüzelésre tértek át. Termékeire jellemző a kisszériás, magas művészeti értéket képviselő  igényes kivitelű díszmű üveg, ólomkristály és káli kristály üvegből kézi technológiával. A gyárat 1990-ben privatizálták a cég jelenleg a FOTEX csoport tagja.  Ezt követően biztosították a környezetbarát és minőségi üveget biztosító elektromos üveg olvasztást, a színkombinált termékek gyártását, valamint a kézi üvegfestészetet. Ajkacsingerben megépült a II.sz. üzem a kálikristály gyártása céljából.  Termelés 96% exportra kerül : USA-ba, Nyugat-Európába, de keresett termékük Japánba  és Dél-Kelet Ázsiába.

Annak ellenére, hogy jelenleg ilyen kedvező képet mutat termék szerkezetük és piacuk, mégis gyárról az első benyomás nem volt kedvező, olyan lepusztuló benyomást tett ránk. Amíg Herenden részletes tájékoztatást kaptunk és engedélyezték a fényképezést mindenhol, itt azzal kezdődött az üzemlátogatás, hogy fényképezni tilos csak a múzeumban volt arra lehetőség, amíg Herenden minden kérdésünkre kaptunk felvilágosítást, itt kitért kísérőnk a kérdések elől, majd azzal tett pontot a mondat végére, hogy erről nem beszélhet. Az üzem melyen végig mehettünk, az üveggyártás a hutában kezdődik a az üveg fúvását annak formázását végzik , a forró megformázott üveg hűtő szalagra kerül melynek végén egyenként ellenőrzik és a hibás darabokat selejtezi. Az egész gyártási folyamat egy zárt rendszer. Láttuk, hogy a rendelések gyors teljesítése érdekében nagy a félkészárú készlet. A  csiszoló ahol valóban a kézimunka a termék megjelenítésére kerül sor – minden csak nem egy modern világos munkaterület. Számunkra ez a benyomás nyomasztó és lehangoló volt. Valahogy nekem ?Az embertragédiájának falanszter? jelenete jutott eszembe. A dolgozókkal nem lehetett szót váltani vagy kitértek a kérdés elől.  Olyan  ?igazi? kapitalista munkafegyelem uralkodik ebbe a gyárba. Annak ellenére hogy tájékoztató szerint a privatizálás műszaki fejlődést hozott mégis az volt a benyomásom, hogy a gyár lepusztuló képét mutatta, durvában talán nem ildomos leírni véleményem.  A múzeumba megcsodálhattuk a kézi csiszolás remekeit, az ivó készleteket, étkezési készleteket. A gyár üzletébe a nagyértéket képviselő termékek árai csak nézelődésre adott lehetőséget. Kár hogy a gyár nem rendelkezik olyan kiadvánnyal mint Herend. Ez a világhírű termékeket előállító kézműipari cég mégsem elégítette ki várt érdeklődésünket. Szép volt a múzeum, de lehangoló a gyári tapasztalat, talán jobb is hogy megöregedtünk.

Ajkát elhagyva  a Nagy-Somlói borvidékre vettük az irányt,mely Hazánk legkisebb borvidéke ahol 600 hektáron terem a híres kizárólag fehér szőlőből készül a  híres olaszrizling,a juhfark, a furmint, a hárslevelű és a tramini. Az ebéd elsőrendű volt, a hozzá kért nedű kellemes. Kár hogy az időjárás esős volt nem adott lehetőséget egy kis sétára illetve a somlói vár megtekintésére. Maradt a pince látogatás egy kis emléknedű megvásárlása után indultunk útitársunk maradt az esős időjárás mely hazáig kísért.

Szeptember 10-én tartottuk őszi első összejövetelünket, ahol Elnökünk röviden összegezte az előző időszakot. Kiss László alelnökünk vetített képes beszámolót tartott nyári  a  Máramarosi havasokbani utazásukról.

Szomorú szívvel búcsúztunk Tüttő Józseftől (Jóska bácsitól) legidősebb tagunktól aki életének 95.évében örökre távozott közülünk. Lelkes örökifjú barátunk szorgalmas látogatója volt a számítógép tanfolyamnak és főleg a festményeket kedvelte, de egy-egy hangulatosabb összejövetelen szeretett nótázni.  Emlékezni fogunk rá.

Október 15-én tartottuk következő összejövetelünket. Ez alkalommal őszi nemzeti ünnepeinkről  (október 6-ró az aradi vértanúnkról, és az 1956 október 23-i forradalomról és szabadságharcról ) Kiss László alelnökünk emlékezett meg.

Vendégünk volt dr.Téglás Tivadar ny. gimnáziumi c.igazgató, városunk krónikása, aki felkérésünkre előadást tartott a 100 éve alakult Szemeretelepi Polgári Társaságról. Ő sok éven át kutatta majd nyomtatásban jelentette meg Pestszentlőrinc történetét . A kutató munka során ?a korabeli újságokban talált rá-  az itt alakuló és a telepért tevékenykedő társaságra és Neményi Vilmos itt élő újságíró-szerkesztőre aki tevékeny polgára volt az akkor kialakuló Szemeretelepnek. Beszélt a telep történetéről mely a messze múltba nyúlik vissza. Megemlékezett Pestszentlőrinc mint önálló község megszületéséről. Külön foglalkozott Szemere Miklóssal aki megtekintette Puszta Szentlőrincet Cséri Lajos birtokát és megvásárolta azt megérezte, hogy a fejlődő Pest egyik fővonala Szent Lőrinc irányába mutat. Részletesen beszélt a telep gyors benépesedéséről. A Szemeretelepi Polgári Társaság kezdeményezésére elemi iskola kezdte meg működését 1913-ban. Hosszan sorolta és elemezte azon patrióták tevékenységét akik elősegítették hogy a telep fejlődjön , megoldódjon közlekedése és élhető részévé váljon Pestszentlőrincnek. A Szemeretelepi Polgári Testület (Egyesület) rangos része Szemeretelepnek, mint ahogy Szemeretelep is megérdemelné hogy megírják történetét hiszen írásos források vannak, azonban személyes tanuk már nem nagyon találhatóak.  Nagyon érdekfeszítő előadást kaptunk és ösztönzést, hogy segítsük elő szűkebb pátriánk történetének írásba foglalását. Köszönet az előadónak.

Egyebekben tájékoztatás hangzott el arról hogy meghívást kaptunk Kárpátaljáról, hogy 2013 november 15-16 között vegyünk részt  a kárpátaljai magyar és német lakosság ?málenkij robotra? elhurcoltak és a lágerekbe odaveszettek emlékére tervezett  ünnepi ülésen és a Szolyvai emlékparkbani megemlékezésen. Baráti Körünk négytagú delegációja fog kiutazni Beregszászra. (Ivády Pál , Kiss László, Kürthy Ferenc,Szennai Kálmán)

Több éves hagyomány hogy köszöntjük születésnapjuk alkalmával tagjainkat. 2013 ében köszöntöttük azokat akiknek születési évének utolsó száma 3 ?al .illetve 8-al végződik.  Tizenöt tagunknak adtuk át köszöntő levelünket és ajándékunkat. (hölgyeknek virág, férfiaknak bor) Akiket köszöntöttünk: Birkner Józsefné, Gál Istvánné, Gyurkó Sándorné, Iszlai Gyuláné,Jakus Gyuláné, Kardos Józsefné, Kiss Edith,  Perger Béla, Stefanics Vilmosné, Tóth Jánosné, Tunyogi Gyuláné, Tálas Lászlóné, Vig Antalné,  Wittinger Antal,  Zágonyi József, . Első alkalommal  olyan házaspár tagunkat köszöntöttünk akik  50 évvel ezelőtt kötöttek házasságot a Wittinger házaspárt Terikét és Antit ünnepeltük.

November  19-én tartott  összejövetelünkön tartotta előadását File Irénke tanárnő, mely már szerepel összefoglalónkban.

Részletes beszámolót tartott a Beregszászi, Szolyvai megemlékezésről Ivády Pál és Kiss László. Szóltak arról a tervről is hogy folytatni kellene a március 2-i előadást melyet akkor Dupka György tartott, de most azon előadókkal akik a Beregszászi ünnepi ülésen tartottak előadást. ennek tervét januárban ismertetnék .

Ivády Pál a karácsonyi  és az évbúcsúztató összejövetel előkészítéséről adott tájékoztatást.

December 11-én tartottuk a hagyományos karácsonyi év búcsúztató új év köszöntő összejövetelünket. Kiss László alelnökünk lelkészi hivatását is gyakorolva beszélt karácsony ünnepéről Jézus születéséről a szeretetről a megbékélésről a lelki megnyugvásról.  Búcsúztattuk az Ó évet, reménnyel köszöntöttük az újat. Kívánva hogy Baráti Körünkbe továbbra is maradjon meg a barátság, az egymás iránti tisztelet, megbecsülés. Elfogyasztottuk a ki-ki által hozott finomságokat, szétcsapattuk azt az Eger vidéki nedűvel és  gondoltunk azokra akik nem tudtak eljönni, pezsgővel   kívántunk BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT. Hát úgy legyen.

A  2013 évet összegző  lejegyezte. Varga István

————————————————————————————————

2012 I. félévét bográcsolással zártuk.

Miután ez évben megszakadt egy több éves Suli- Buli rendezvény sorozat, úgy gondoltuk, hogy önállósítjuk magunkat, ezért 2012.június 9-én bográcsolással tettük kellemessé összejövetelünket. Erre az alkalomra a Don Bosco katolikus kultúrház árnyas fái alatt állítottuk fel a bográcsot és ismét Szennai Kálmán barátunk vezérletével, persze asszonyaink segítségével, készült el a pulyka húsból az ízletes pörkölt. Természetes hogy a lassú gyülekezés során a bogrács körül elkezdődött a beszélgetés és közben fövő étel párolgó illata jó hatással volt a gyomornedvek működésére is.

Míg az étel főtt addig a helyiséget készítettük elő,- figyelemmel az időjárás szeszélyességére- hogy kellemes körülményeket teremtsünk a hangulatos beszélgetésnek.. Tehát minden tárgyi feltétel biztosítva volt. Most már csak tagjainkat kellett várni, hogy kellemesen teljen el az erre szánt idő.

Persze a hangulatot javította és az étvágyat is fokozta a jó egerszalóki vörös bor, és levezetőnek asszonyaink süteménye.

Nem csalódtunk. Kálmán barátunk ízletes pörköltöt főzött melyet azzal is le lehetett mérni, hogy szokásunknak megfelelően csend lett az uralkodó és csak az evésre koncentráltunk, persze egy kis kísérővel segítettük az étkezés örömét.

Persze az étek fogyása a kortyolgatás sűrűsége visszahozta a beszélgetés hangulatát.

Ivády Pál elnökünk kihasználva a pillanatnyi csendet örömmel tett eleget abbéli kötelességének, hogy köszöntse a jubiláló születésnaposokat. Így köszöntötte Zentai Bélánét (Marikát) Vargáné Csordás Annamáriát, (Annit)  átadta a kis emléklapot és  a kedveskedő ajándékot. De köszöntötte  a névnapjukat ünneplő Margitokat is.

Ezek után a hangulatos éneklésre került sor Kiss László alelnökünk fáradhatatlan harmonika kíséretével,
aki persze az éneklésben is élen járt. De jó volt látni és hallani az örökifjú Tüttő Jóska bátyánkat  és mindenkit akik a napi gondokat félretéve gondtalan órákat töltöttek együtt.

Közbe azért szünetet tartottunk és azon polemizáltunk, hogy kora ősszel hova menjünk kirándulni. Végén arra jutottunk, hogy szeptember közepén Pozsony lenne a cél állomás. Miután a Tomory ünnepség során Tomory Viola is kedvesen invitált egy ilyen kirándulásra, lesz idő az előkészítésre.

A kellemesen eltöltött néhány óra után, szedtük a sátor-fánkat, rendet csináltunk magunk körül, eldaloltuk a szokásos ?Nem, nem, nem, nem megyünk mi innen el? záró számot elköszöntünk azzal, hogy mindenki teszi a dolgát nyáron és találkozunk a viszontlátás reményében a szeptemberi összejövetelünkön.

Összefoglalta:  Varga Pista (2012-06-13)

Archív:

2010 Decemberi összejövetelünk egyben karácsonyi ünnepségünk volt.

Pitagorasz Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorával  kezdődőt az est, majd Kiss László alelnökünk karácsonyi köszöntője következett.

Köszöntők után a magunk által összerakott svéd asztalról elfogyasztottuk  a hozott étkeket és süteményeket.

lásd képgalériát.

Kívánunk mindenkinek áldott, örömökben gazdag Karácsonyt, és Boldog Új Esztendőt

Márciusi összejövetel.

Baráti Körünk 2010 március 9-én tartotta szokásos összejövetelét melyen 36 tagunk vett részt.

Ez alkalommal ünnepélyes volt a találkozó mert megemlékeztünk az 1848 ? 49 forradalom és szabadságharc 162. éves évfordulójáról.

Az ünnepi megemlékezést emelte a Pitagorasz Iskola kultúr körének kedves műsora akik egy ? egy epizódott adtak elő a 162 év előtti eseményekből. Érződött a kis előadókon hogy szívből adják át nekünk szerzett élményeiket. Köszönet felkészítő tanáruknak File Irénnek aki mindent megtesz azért, hogy a

kis előadók ne csak megtanulják a szöveget, hanem át is érezzék azt amit előadnak.

Az ünnepi megemlékezést Kiss László alelnökünk tartotta. Felidézte az akkori események kiváltó okait, a forradalomért összeforrott nemzet nagyságát. A

társadalmi változások hatásának jelentőségét. Beszélt a forradalomba vetett hit, meggyőződés erejéről mely megsokszorozta az egész nemzet tenni akarását. 1848 a mának is üzen: a széthúzás helyett az egységért, az egymással szembeni neki feszülés helyett az együtt munkálkodásért száll síkra.

A megemlékezés után néhány dalt énekeltünk el elődeinknek tisztelegve. Két tagunk Árvai Vilmosné és Papp Sándorné egy egy szavalattal tette teljessé a megemlékezést.

Ivády Pál elnökünk Köszöntötte a nőket hiszen egy nappal előtte volt a nő nap.

Hagyományunknak megfelelően köszöntötte jubiláló születésnapos tagunkat Bánkuti Gábornét.

Jelezte, hogy április 17-én lesz a szokásos Suli-Buli amelyen részt szoktunk venni és felkérte a főző brigádot, hogy gondoskodjanak ételről, az öblítőt a vezetés biztosítja.

Varga István összegezte vendégünk Sebők Valéria itt tartózkodásának fontosságát. Megemlítette a kapcsolat teremtés jelentőségét. Remélhető hogy létre jön egy kapcsolat a Pitagorasz Iskola és a rimaszombati Tompa Mihály alapiskola között. Tájékoztatót adott egy Rimaszombat ? Rozsnyó kétnapos kirándulás előkészítéséről. Ennek programjára Valéria asszony ad javaslatot.

Ez után minden tagnak elküldjük a programot és a vélemények után meghatározzuk , hogy mikor lesz az utazás.

Az összejövetel végén Ivády Pál köszöntötte előre a Sándorokat és Józsefeket

Remélve hogy meleget is hoznak.

Az összejövetelt berekesztette azzal, hogy április 17-én a Suli-Bulin találkozunk.

MÁRCIUS IDUSÁNAK ÜNNEPE RIMASZOMBATBAN”

Az 1848 március 15. A forradalom és szabadságharc nem csak itthon de határainkon túl is ünnepe a kisebbségben élő magyarjaink körében. Nemrég volt vendégünk Sebők Valéria  aki most beszámolt arról hogyan ünnepelték meg a rimaszombati magyarok a forradalom 162. évfordulóját. Az ünnepségre március 15-én délután került sor a Tompa Mihály téren felállított Petőfi szobornál. A szeles idő ellenére 600 lelkes ünneplő előtt Sebők Valéria mondta el ünnepi köszöntőjét, melyet most közre adunk. Annak okulásául , hogy ne feledjük és tanuljunk mi itthoniak, hogy az ünnep legyen szent számunkra, ne szét hanem össze hozzon bennünket.

Dia98

img003

Az ünnep elmúltával pedig, mikor a kokárdák visszakerülnek a fiókba, törekedjünk arra, hogy ne csak egy év múlva jussanak eszünkbe újra ezek a gondolatok. Elmélkedjünk többet a forradalomról, s annak üzenetéről, hogy jobban megértsük az ünnep tartalmát. Márai Sándor így ír a hétköznapok ünnepeiről:  ?Nem kell sok az emberi ünnephez . Minden napba belecsempészhetsz valamilyen varázslatos elemet, megajándékozhatod magad egy könyv igazságának élményével, valamilyen homályos fogalom megismerésével, környezeted vigasztalásával vagy felderítésével. Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatával és az udvariassal; tehát az ünneppel.? Ennek jegyében ünnepeljük hát minden nap, különösen most, március idusán.

Rövid hírek egyesületünk összejöveteleiről.

Több éves hagyományainkat folytatva 2009 december 15-én megtartottuk szokásos év búcsúztató és új esztendőt köszöntő összejövetelünket melyen az elfogyasztandó ételeket, süteményeket ki ki alapon össze hordjuk (nem törődve a koleszterinnel) a vezetés pedig zamatos öblítőről gondoskodott. A hangulatos összejövetelt ünnepélyessé tette a „MI” iskolánk irodalmi körének és énekkarának kedves műsora. Mindig öröm és megtiszteltetés számunkra ha már azt kell mondani, hogy unokáink szerepelnek előttünk. Köszönjük File Irénke és Viczkóné Vali Zsuzsa tarnárnőknek felkészítő munkájukat. Kérjük és kívánjuk, hogy még sokszor lehessünk tanúi jól sikerült fellépésüknek.

P1070687u

P1070689

P1070694

P1070696

P1070700

P1070714

P1070722

November 10-én megtartott összejövetelünkön 32 köri tagunk vett részt. Köszöntöttük körünkhöz csatlakozó új tagjainkat Darvas Miklósnét, Krisár Irént és Orgován Istvánnét, kívánjuk, hogy érezzék jól magukat közöttünk.

Két napirendi pontunk volt.

1./ Egészségügy helyzetéről tartott átfogó tájékoztatást dr.Regős János az egészségügyi centrum vezetője baráti körünk tagja. Beszámolt a kerület egészségügyi helyzetéről, a nem rég átadott Pestszentimei szakrendelőről. Az új digitális röntgen gép beállításáról Új a gyógyászatot segítő műszerek beszerzéséről. A gondokról, a szakorvos hiányról . Külön szólt a H1N1 járvány veszélyéről, az oltás elengedhetetlen fontosságáról, az idős korúak védelméről.

Megköszönve az előadást jeleztük, hogy a 2010-es programunkban is szerepeltetjük az EÜ tájékoztatót.

2./ Megtartásra került a forma bontó irodalmi óra. Már ?már hagyomány hogy File Irén tanárnő a magyar és a világirodalom egy-egy nagyságáról tart áttekintő érdekes előadást. Ezek az előadások nem csak az íróról szólnak, de felkeltik a hallgatók figyelmét a szóban forgó műre. Így volt ez a jelen előadás során is. Most Balassi Bálintról a reneszánsz költőről, a magyar líra egyik kiemelkedő alakjáról beszélt és verseit mutatta be. De beszélt az emberről , a szerelmes lovagról, a bátor harcosról.

Kiss László alelnökünk kiemelte Istenes verseit, melyek a református énekes könyvekben is szerepelnek

3./ Ivády Pál elnök a decemberi összejövetel témájáról a soron következő feladatokról beszélt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük