Összefoglaló a 2016 esztendő eseményeiről.

A 2016-os esztendő Baráti Körünk életében nem mondható egy mozgalmas esztendőnek. A negyedszázados egyesület mintha megtorpant volna. Hirtelenében úgy éreztük, hogy megtört a lendület, csökkent az érdeklődés, valljuk be egyszóval, megöregedtünk. Ennek felismerésében olyan programot kívántunk összeállítani mely segíti a kilábalást, azonban itt kell megjegyezni, hogy a törvényi változások következtében 2016 év mégis mérföldkő volt az egyesület életében.

Szomorú szívvel vettünk búcsút Árvai Vilmosnétól, Marikától aki szavalatával emelte egy-egy összejövetel színvonalát, de tudott jó hangulatot is teremteni. Búcsúztunk Engi Andrásnétól, Eszti nénitől legidősebb tagunktól, 95 évet élt. Mindannyiunk számára fájdalmas volt Iszlai Gyulánétól, Lenkétől búcsúzni. Váci kirándulásunkon és a félévet záró június 18-i bográcsoláson még velünk volt, utolsó percig hűséges volt hozzánk, szerette a társaságot, szeretett mindig finoman nótázni. Elhallgatott örökre.  Őrizzük meg eltávozott barátaink emlékét.

Programjaink: 2016-ban is igyekeztünk összejöveteleinken olyan előadásokat tartani, melyek bővítették ismereteinket. Újból köszönthettünk körünkben Dr. Téglás Tivadart és feleségét Éva asszonyt, akik kutatásaik alapján figyelemre méltó előadásban mutatták be ?Szentlőrinc-puszta és környéke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakában? életét. Az előadás teljes terjedelmében olvasható honlapunkon. Új ismeretekkel gazdagodtunk. Áprilisi összejövetelünkön Oszter Vilmos diákutazó (hátizsákos) kubai utazásáról, tapasztalatairól, egyben a hátizsákos túrázásról tartott rendkívül érdekes képes beszámolót. Bepillantást adott Kubáról az ott élő emberek életéről, a nehézségekről, az analfabetizmus felszámolásáról, az élni akarásról. Májusi összejövetelünkön Kurdi Gyula nyugalmazott iskolaigazgató tartott képes úti beszámolót erdélyi kalandozásairól, felkeltve bennünk érdeklődésünket Erdély történelmi tájai, az ott élő emberek iránt. Miután előadásának csak első részét adta le, folytatására számítunk.

Kirándulásaink: Három kirándulásunk volt. A februári hagyományos disznótoros kirándulás alkalmával Váccal ismerkedtünk, illetve mindig felfedezünk újat a már sokszor járt városban. Jól sikerült kirándulásunk fényképes összefoglalója olvasható honlapunkon.

Következett az augusztus 9-12-i emlékezetes Kárpátaljai kirándulás. Túravezetőnk régi barátunk Kovács Sándor volt. A program lehetőséget adott, hogy egyrészt találkozzunk az ott élő magyarjainkkal, élvezzük vendégszeretetüket, barátságunkat erősítsük. De újból és újból felfedezzük Kárpátalja szépségét, ismételjük történetét, és járjuk végig őseink hadai útját. Pihentünk Munkácson, Técsőn, Vereckén, a Tisza két ágának egyesülésénél Rahónál. Tisztelegtünk a XX. század embertelenségét jelképező Szolyva-i emlékparkban a magyarság siratófalánál. Hazafelé jövet Tákoson felkerestük a híres történelmi református templomot. Utazásunkról készült fényképes összefoglaló szintén honlapunkon olvasható

Harmadik utazásunk októbert 19-én a Mátrai kirándulás volt, amikor Parád-Recsk ?Egerszalók volt az úti cél. Különösen fontos volt, hogy megismerkedjünk az 1950-es évek egyik kényszermunkatáboráról fennmaradt emlékekkel. Ezen kirándulásunk összegzője is olvasható honlapunkon.

Összefoglalva hasznos és élményekben gazdag utazásaink voltak.

Megtartottuk szokásos I. félévet záró bográcsolásunkat. Azonban csak a szokásos létszámnak csak töredéke volt jelen. Elfogyasztottuk Szennai Kálmán főztjét, leöblítettük azt egerszalóki borral, kicsit nótáztuk beszélgettünk, de hamarabb zártunk és elköszöntünk kívánva egymásnak jó nyarat.

A II. félévi programunk azonban nem úgy sikeredett, mint ahogy azt terveztük. A szeptemberi összejövetelen képes beszámolót tartottunk a Kárpátaljai utazásról. Azonban Elnökünk ismertetője a Fővárosi Ügyészség Baráti Körünkkel kapcsolatos leiratáról megzavarta további működésünket. Abba maradtunk, hogy tanulmányozzuk a levelet és november havi összejövetelünkön kialakítjuk véleményünket és rögzítjük állásfoglalásunkat.

2016. november 15-re taggyűlést hívtunk össze az Ügyészségi előírásnak megfelelően.  A beható vita után a következő határozat meghozatalára került sor. ? A hozzászólások alapján a tagság úgy döntött, hogy mint bejegyzett egyesület a mai nappal 2016.november 15-el nem kíván tovább működni, mivel hajlott korára tekintettel nem tud eleget tenni az új tr.-nek. Mivel az ügyészség nem ismeri el, hogy az egyesület nem végzett gazdasági tevékenységet, ugyanakkor nincs tagdíj, nincs bankszámla, sem adószám és semmiféle vagyonnal nem rendelkezik, úgy dönt, hogy megszűnik, és ebből adódóan nem tartozik a számviteli törvény alá.?  A jelenlévők a javaslatot egyhangúlag (35 fő) határozattá emelte. Felkérték az elnököt, hogy erről az illetékes ügyészséget értesítse.

Sajnálatos, hogy 26 éves eredményes működés után a Pestszentlőrinc Szemeretelepiek Baráti Köre mint bejegyzett egyesület megszűnt.

Ugyanakkor Szemeretelepiek Baráti Közössége néven lazább felállásban újra alakultunk azért, hogy továbbra is találkozhassunk egymással, hiszen a barátság egy nem körültekintő törvény miatt nem szűnik meg. Mi itt Szemeretelepen jól érezzük magunkat, összejövünk amíg erőnk van, kirándulunk saját erőnkből úgy mint eddig, minden külső támogatás nélkül. Így jöttünk össze 2016. december 13-án év búcsúztató karácsonyt köszöntő ünnepségünkre. Kívánva mindenkinek áldott Karácsonyt és Boldog Új Esztendőt.

Hát ez történt a mi kis ?házunk táján? 2016 évben.

Összeállította: Varga István.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük