Hírek Kárpátaljáról

Dupka György: Mit kívánunk 2014-ben?

Részletek az ungvári ünnepségen (Ungvár, Petőfi tér, 2014.március 15. 16.30 óra) elhangzott beszédemből.

1.) Békét, függetlenséget, európai uniós tagságot Ukrajnának! Ebben a háborús hangulatban is őrizze meg függetlenségét, állami és területi egységét. Támogatjuk azokat az új ukrán hatalmi törekvéseket, miszerint tisztítsák meg közéletünket a korrupciótól, az ukrán állampolgárokat megalázó és harácsoló bürokratáktól, banditáktól! Új arcokat, tehetséges fiatalokat a vezetőségekbe!

2.) Le a szélsőséges nacionalista propagandával, amely szerint Ukrajna csakis az ukránoké! Ne álljanak bosszút a szólásszabadság okán a jogegyenlőséget követelő magyarokon és más nemzetiségeken. Az aktuális  problémákat tárgyalóasztal mellett és nem az utcán, tereken, lövészárkokban kell orvosolni! Legyen Ukrajna az itt élő népek, nemzetek európai értékekre épülő otthona, jogállama! Az új ukrán hatalom maradéktalanul tartassa be mindenkivel az európai demokrácia játékszabályait. Az ukrán hatóságok határolódjanak el a szélsőséges eszméket hirdető szervezetektől, tegyenek meg mindent a magyarellenes megnyilvánulások felszámolására!

3) Autonómiát Kárpátaljának! Ezt a jogos követelést ne értelmezzék az Ukrajnából való kiválással! Ennek politikai-jogi hagyománya volt Kárpátalján a két világháború között, amelyet még a trianoni és párizsi békeszerződés is rögzített. Beregszász központtal nemzetiségi körzetet, perszonális, kulturális önrendelkezést a magyaroknak! Követeljük az elévülhetetlen 1991-es kárpátaljai népszavazás eredményeinek utólagos elismerését, a különleges önkormányzati státusz megadását az itt élő népeknek! Szűnjék meg az a vádaskodás, hogy a jogaikat követelő ruszinok szeparatisták, a magyarok pedig irredenták!

4) Magyar tankerületet! Felszólítjuk a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezeteket, képviselőnket érvényesítsék a magyar nyelvű oktatást érintő hatályos törvényeket, segítsék elő egy magyar öntudatú, ugyanakkor az államnyelvet is kiválóan ismerő nemzedék kinevelését. Legyenek kétnyelvű bizonyítványok a magyar iskolákban, hiszen ezek alkalmazására az elmúlt évszázadban mindig volt példa.

5.) Le az emlékmű-háborúval! Példásan büntessék meg provokátorokat, akik vandál és állati módon meggyalázzák a magyarság emlékjeleit, kegyeleti helyeit, sírkertjeit! Legyen vége a magyarellenes uszításoknak a kárpátaljai ukrán médiában és hírportálokon! A hírportálok felelős adminisztrátorai ne adjanak fórumot a nemzeti békétlenséget szító comment-huszároknak!

6) Le a nyelv-háborúval! Le az új nyelvtörvénytervezettel. Ha jobbat nem tud alkotni, a parlament állítsa vissza a 2012-es nyelvtörvényt! Nem akarunk egy szovjet típusúnál is rosszabb nyelvi rabságban élni, amelyet a Kravcsuk-csoport féle nyelvtörvénytervezet feltételez; Elolvastam, megdöbbentem, és osztom egy kijevi szakértő barátom véleményét, hogy a ?törvényjavaslat-szöveg nem más, mint a teljes jogfosztásunk szándéka.” Tiltakozzunk a törvényjavaslat-szöveg ellen!

7.) Segítsék elő a magyar nyelv használatát az állami intézményekben! Magyar településeken magyar szakembereket is alkalmazzanak! A magyar nyelv Kárpátalján legyen az állami közigazgatás egyik hivatalos nyelve! Minden magyar nemzetiségű állampolgár fordulhasson a hivatali szervekhez anyanyelvén, s ugyanezen a nyelven kapjon választ beadványára.

8.) Ne üldözzék a kettős állampolgárokat! Ismerjék el a kettős állampolgárság intézményét. Az elvakult ellenzőkben is tudatosuljon az az európai igazság, hogy ezzel nem szűkül, szegényedik, hanem gazdagodhat Ukrajna társadalma! Feltételek nélkül segítsük elő AZ UKRÁN ÉS A MAGYAR NÉP KÖZELEDÉSÉT, EGYMÁS IRÁNTI BIZALMÁT, BARÁTSÁGÁT AZ EGYSÉGES EURÓPAI HÁZBAN.

9.) Le a történelem-hamisítókkal! A szélsőséges radikálisok ne kovácsoljanak népeket megosztó politikai tőkét az ezer éve itt élő magyarok, ruszinok hiteles történelméből. Tisztázzuk közösen múltunk fehér foltjait! Ne vájkáljunk egymás sebeiben. A politikusok ne foglalkozzanak a történelemmel, legyen ez a történészek szakmai feladata. Viszont emlékezzünk meg a vidékünket érzékenyen érintő  100 éve kitört első világháború áldozatairól, a 70 éve történt zsidó holokausztról,  70 éve történt másik népirtásról a kárpátaljai magyarság, németség sztálinisták általi elhurcolásról, mártírjairól. De hajtsunk fejet huszti vörösmezei csatában meghalt, és a kijevi Majdanon megölt ukrán ellenálló hazafiak emléke előtt is.

10.) Fogjanak össze a kárpátaljai magyar szervezetek! Hagyjanak fel egymás közéleti kirekesztésével: a civódás, viszálykodás, széthúzás, harag rossz tanácsadó.

Szilárdabb egységgel nagyobb eredményeket tudnánk elérni!

11.) Közösségi, megosztásmentes magyar felelősségvállalást! Ebben a háborús hangulatban magyar kormány vigyázzon ránk, vigyázzon nyelvi jogainkra! Minden magyar lélek felelős minden magyar lélekért? alapon irántunk vállalt elkötelezettségét még egyértelműben demonstrálja, teljesítve ezzel alkotmányos feladatát. A minden magyar összefogásának a realitásokra épülő józan elve érvényesüljön a nemzetpolitikában! Felháborítónak tartom azonban, hogy egyes magyarországi magyar, szélső jobboldali radikális csoportosulások buzgó emberei kihasználják a kialakult helyzetet és beállnak azon politikai erők soraiba, akik az eseményekkel kapcsolatban tucatszám jelentetik meg azokat az álhíreket, amelyekkel az embereket megtévesztik, szándékosan megvezetik, szándékosan pánikot keltenek a helyi magyar lakosság körében! Egyúttal felszólítom az álhírterjesztőket, Kárpátalja elszakítására buzdítókat, hogy a jövőben tartózkodjanak a hasonló magatartástól és hagyják abba az emberek riogatását! Az ukrajnai helyzetben a magyar kormány eddig minden téren, a diplomácia eszközeivel derekasan kiállt és remélem továbbra is ki fog állni a kárpátaljai magyarságért!

12. Kövessük az európai keresztény értékeket! Az ukrán bízzon a magyarban, a magyar bízzon az ukránban! Istenbe vetett szilárd hittel  legyünk bátrak és hűségesek egymáshoz és a magyar nemzethez, toleránsak más népekhez! Munkát, megélhetőséget, gyarapodó családot itthon, nem pedig külföldön! Közösen változtassuk vonzó gazdasági-turisztikai célponttá Kárpátalját, mert ahogy egy ungvári ismerősöm mondta:MARADUNK, NEKÜNK ITT VANNAK A SÍRJAINK, ÉS AZOKAT GONDOZNUNK KELL!

Egyenlőség, szabadság, testvériség!

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Ungvár, 2014.03. 15.

Dupka György, a MÉKK elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük