Kirándulás Vácra 2016.február.24.

Kirándulás Vácra 2016.február.24.

Hagyomány ha február akkor a kirándulást disznótoros étkezéssel zárjuk. Így volt ez most is amikor Vácra látogattunk. Kissé nehezen indult a szervezés, látványos érdeklődés nem volt . Ha az okot keressük akkor egyik az volt, hogy pár évvel ezelőtt volt csoportos kirándulásunk, amikor a vácrátóti arborétummal ismerkedtünk.  Tagjaink közül sokan egyénileg is többször kirándultak a városba. De az is befolyásolta a kirándulási kedvet, hogy nem kaptunk kedvezményes közlekedési eszközt.  Ilyen előzmények után mégis  30 fős csoportunk jó hangulatban indult el.

A februári nem kedvező időjárás mégis kegyes volt hozzánk, ezen a napon nem esett az eső, igaz szeles, de napos időt biztosított számunkra, így nem rontotta kedélyünket.

Vácon csatlakozott hozzánk kísérőnk Vighné Ági aki nem csak bemutatta városukat, de a túra végén mint jó házigazda a bormúzeumban egy kis kóstolón vendéglátónk is volt.

Miután kőrbe utaztuk a várost, közben betekintést nyertünk annak múltjába, hiszen Vác ősi története kapcsolódik Hazánk állammá alakulásához. A régi várfal I. Géza király  emlékét őrzi. Első királyunk Szent István a keresztény hitre való térítés érdekében püspökséget alapított ennek folytatása lett, hogy kolostor épült és iskolát is alapítottak. A Duna fontos vízi út volt,  ez által korán kereskedelmi központtá  vált.

Sétánk során az ősi gimnázium falán sok híres tanár,  a városért sokat tett neves ember emléktábláját ismertük meg.

Sétánk során évszázadok emléke tárult elénk, nem csak a város múzeumának gazdag anyaga adott erre lehetőséget ,de  a város építészete is elénk tárta a  barokkor szépségét. Monumentális Székesegyháza (melyet belülről nem sikerült megnézni) a Mária Terézia városba történő látogatását megörökítő diadalív (mely alatt nem ment át a királynő hintója) emlék. De ilyen emlék a szabadságharc híres tavaszi hadjáratának egyik csatája.  De vasút történeti hely is, hiszen az első vasútvonal ide épült.

A Duna parti sétány, pihenésre invitál. Jó volt friss levegőn lenni, hogy a nagy és ismeretünket bővítő séta végén, a Remete Étteremben elfogyasszuk az igazán bőséges és jó ebédet . Kis beszélgetés mellett összegeztük a látottakat.

Azért elmondhatjuk, hogy érdemes és hasznos volt ez a váci kirándulás.

A  kirándulás rövid összefoglalóját a gazdag fénykép felvételek teszik teljessé.

Gondolatait papírra vetette:  Varga  Pista