Tájékoztató a webhelyről

A Szemeretelepiek Baráti Köre és a Pestszentlőrici Polgárőrség nevében tisztelettel köszöntjük Szemeretelepet lakóit. A Baráti Kör felvállalja a webhely gondozását. Célunk, hogy minél több információt adjunk Szemeretelep lakóinak közvetlen környezetünkről. Az oldal jelenleg Béta verziója működik. Azaz kisebb hibák még előfordulhatnak benne. ha ilyet tapasztal, kérjük, írja meg scharek@gmail.com címre, minél részletesebben leírva a hiba körülményeit.

A portál folyamatosan bővülni fog új funkciókkal és információkkal. Illetve külső is változhat.

A honlap szerkesztője: Ivády Pál

A meglévő információkat és képeket a XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyüjteménytöl,  Pitagorasz Általános iskolától, Szent István Kírály plábániától valamint a Református Hitközségtől kaptuk.  Ezenkívül értékes anyagokat kaptunk az itt élő barátainktól,  valamint hasznosítottuk dr. Téglás Tivadar szerkesztésében megjelentetett  „Pestszentlőrinc krónikája” című könyvet,  özv. Vitéz Józsefné írásba foglalt visszaemlékezését, valamint Pándi János tiszteletes „Szemeretelepi Református Egyház”  történetéről írt könyvét.

Amikor a Baráti Kör honlapja összeállításra kerül megkerülhetetlen,  hogy ne kapjon főhelyet a Pitagorasz Iskola  Ez az intézmény több mint iskola.  Itt a telepen egy gyűjtőpont, ahol a tanuló ifjúság ép úgy otthon van mint más civil szervezetek. Helyet kapnak itt rendezvények, összejövetelek.

Az Iskola története  összenőtt a telep történetével ezt megpróbáltuk már 2007-ben  az iskola megnyitásának 80. évfordulójára irt írásban összegezni, amelyet el is olvashatnak.

Bevezetőben miért is írunk erről. Mert van mondani valója és tanulsága mindennek.

Az itt letelepedett lakók már 1912-ben kérték iskola felállítását és 1913-tól meg is indult a tanítás. 1927-ben a nagy iskola építés időszakában a jelenlegi helyen megindult a tanítás. Ekkor a felállítás a beindítás volt a fő cél.  Paradox helyzet 2003-ban azért emelt szót a Szemeretelepiek Baráti Köre a helyi Polgárőr Egyesülettel kérve az itt lakók segítségét, hogy ne vonják össze, ne szervezzék át az iskolát. Ezt akkor egy meggondolatlan takarékossági hullám keretében kívánták megvalósítani.  2007-ben megint egy átgondolatlan elképzelés során a Kassa utcai iskolával kívánták volna össze vonni.

Nekünk itt élőknek más volt a véleményünk. Ez az iskola a patináját adja a telepnek. Az itt élők nagy része itt tanulta a betűvetést, itt szerzete meg a tanulás alapismereteit.

De 2009 első fele sem volt felhőtlen, pedig fejlesztés területén nagy változások voltak az iskolában.

Ezen bevezető csak gondolatébresztő, hogy mindig a lakosság az itt tanulók érdekében szükséges és kell tevékenykedni. A kapcsolódó írásban emlékezni kívánunk a ma már 82 esztendős örök ifjú iskolára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük