A Béke első napjára emlékeztünk

Hetvenhat évvel ezelőtt 1945 május 9-én Berlinben a Szövetséges Hatalmak képviselői előtt (Szovjetunió, Egyesült Államok, Anglia és Franciaország) a náci Németország Katonai küldöttsége Keitel vezértábornagy vezetésével aláírta a feltétel nélküli kapituláció dokumentumát, ezzel pontosan 1945. május 9-én 0 óra 43 perckor véget ért a II. világégés Európában és rávirradt a béke első napja.

Erre emlékeztönk mi a Szemeretelepiek Baráti Közössége amikor elhelyeztük a tisztelet és a megemlékezés koszorúját a kezdeményezésünkre készült, és 2006. szeptember 15-én felavatott emlékműnél. Tettük ezt már 2020-ban is, mert szeretnénk, ha az avatáskor elfogadott önkormányzati határozat alapján minden év ezen napján emlékeznénk Városunk elesett harcosaira és áldozataira.

Kár, hogy ezt a határozatot az aktuális vezetés csak két évig hajtotta végre, azután feledésbe merült.

Május 8. a Győzelem Napja. Szerte a világban kormányfők koszorúzzak meg az emlékhelyeket. A járvány elött háborús veteránok tartottak összejöveteleket a győztes országokban.

Mi ma az áldozatokra gondoltunk, amikor a nevüket olvastuk.

Az 1937-ben állított emlékművön „A hazáért elesett hősöknek” felirat a frontokon meghaltaknak állít emléket. Az előtte elhelyezett pajzson már nem csak a katonákra, hanem minden, a harcok miatt meghalt polgártársunkra emlékezünk.

„A II. világháború áldozatai, valamint az Állami telepen 1944-ben felállított gettó és az onnan koncentrációs táborba hurcolt pestszentlőrinci polgárok emlékére.”

Azoknak, akiknek a neve a pajzson szereppel, még élnek a gyerekei, unokái, rokonai. Itt éltek a körülöttünk lévő házakban. A sírjuk messze távolban, vagy ismeretlen helyen van. Ez az egyetlen hely, ahol tiszteleghetünk emlékük elött.