Egyesületünk 20 éves

Húsz éves a Szemeretelepiek Baráti Köre.

Mottó:   ?  húsz esztendő  az idő, hogy eljár??

Amikor ezeket a sorokat leírom nehéz elhinni, hogy két évtizede annak, hogy Pándi János  az általunk nagy tiszteletnek örvendő János bácsi kezdeményezésére (saját kezűleg készített plakáton) 1990. június  7-ére  alakuló közgyűlésre invitálta Szemeretelep polgárait.( Ez a kis plakát ma már történetünk kis része) Az alakuló közgyűlésen 41 Szemeretelepi lakos vett részt és határoztak a Szemeretelepiek Baráti Körének megalakításáról.

Ma 2010 június 10én a meghirdetett időpontra lassan gyülekeztek tagjaink. Asszonyaink  a maguk által sütött süteménnyel  érkeztek. A vezetés egy kis hangulat javító köszöntő cseppekkel és a hagyományos tortával készült, mellyen csak az évszámok változtak. Igazi meglepetés is volt. Hosszan tartó súlyos betegségét legyőzve több mint egy év után újból közöttünk volt Kisgyörgy Jánosné Ida kinek jókedvre derítő éneket hiányoltuk  és vissza vártuk.

Az ünnepi összejövetelt Kiss László alelnökünk nyitotta meg.

PICT0001

Köszöntötte  megjelent vendégeinket dr.Mester László polgármestert, dr.Katona Bélát régi barátunkat patronosunkat, Nagy Györgyöt Csetfalváról (Kárpátalja) Köszegi János önkormányzati képviselőt, a házigazda Herczeg Béláné igazgatót. Felolvasta Sebők Valéria (rimaszombatból) köszöntő levelét.

?  Kedves Szemeretelepiek Baráti Köre!

Húsz év nagy idő egy ember életében. Gyermek ? vagy ifjúkorban kötött barátságok is megfakulnak ennyi év alatt. S milyen csodálatos, hogy van egy közösség, amely baráti körként már húsz éve együtt tart jóban és örömben, s gondolom ha vannak  nehézségek, abban is.

Tiszta szívből kívánom, hogy ez a csoda sokáig megmaradjon.

Kívánom, hogy ebben a megpróbáltatásokkal terhes huszonegyedik században is megmaradjon köztetek ez a mély lélekmelengető barátság, összefogva tudjatok élni és tenni kis közösségetek javára és mindnyájunk lelki épülésére, örömére.

Isten éltesse még hosszú esztendőkön keresztül kedves baráti körötöket.

Szeretettel kívánja  Sebők Valéria  Rimaszombatból.

? A boldogságot nem lehet ajándékba kapni,

Egyetlen titka: adni, mindig  csak adni,

Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet,

És sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet?

Goethe

Sebők Valéria   (2010.06.08.  08.35)?

Ez után ünnepi műsor következett.

A Pitagórász Iskola két  tanulója  Pósa Lajos  Haza című versét szavalta el.

PICT0012

Majd a Vörösmarthy Gimnázium ?családi? kórusa három dalt adott elő mellyel emelték összejövetelünk ünnepélyességét, melyet a jelenlévők nagy örömmel fogadtak és köszönték azt meg.

PICT0013

A köszöntők sorát Polgármester úr kezdte mivel más elkötelezettsége miatt hamarabb távoznia kellett. Felidézte az elmúlt évtizedeket, hiszen 1994 óta ismerte a Kör munkáját. Sok lakossági fórumon vett részt, sokszor tartott tájékoztatókat és nem egyszer megizzasztották az itt élők jogos felvetésükkel. De sok minden történt is. Emlékeztetett arra, amikor még fő gondja volt az itt lakóknak a pakura tó, a reptéri üzemanyag lefejtő állomás, a csatornázás hiánya, a rossz utak.

PICT0009

A kemény bírálatot is el kellett fogadni, például amikor az Iskola átszervezése volt napirenden. Dicsérőleg szólt a Kör kezdeményezéseiről, pl. a II. világháborús emlékmű felállítását kezdeményezték és a felavatásig napi renden tartották.  De kikövetelték a vasúti átjáró balesetmentes felújítását, a közterület világításának átépítését. Részt vett rendezvényeinken. Közöttünk volt amikor köszöntötték a 10, és 15 éves összejöveteleken.  Követendőnek tartja azt a jó kapcsolatot mely az Iskola és a Kör között fenn áll. Hasonlóan jó az együttműködés a Szemeretelepi polgárőr egyesülettel.

A Kör munkájához kívánt tagjaiknak jó egészséget, őrizzék meg egymás iránti lojalitásukat, segítsék egymást.

Mielőtt eltávozott volna Polgármester úr  Ivády Pál elnök átadta Neki azt az emléklapot melyben a Kör egésze köszönetét fejezte ki a sok éves segítő készségéért és támogatásáért.  Polgármester úr egy nagy üveg pezsgővel köszöntötte a jubiláló Baráti Kört.

Alelnökünk elmondotta, hogy hagyomány hogy köszöntjük, jubiláló születésnapos tagjainkat, így dr. Sóbor Józsefnét Mária nénit közelgő 90.születésnapja,  Mészáros Mihályné Katit  születésnapja alkalmából megjegyezve, hogy még sokáig süssön mézes süteményt. Torma Sándort 80. születésnapja alkalmából.

Ezután került sor az elnöki beszámolóra.  Amely letölthető erről a helyről.

PICT0042Az elnöki beszámoló után hozzá szólásokra került sor.

PICT0075

Vitéz Józsefné  Manci néni felidézte hosszú élete során megélteket, hiszen élete szorosan össze kapcsolódik Szemereteleppel az iskolával, hiszen a közel 92  esztendőt itt élte le. Minden ide köti.

Dr.Katona Béla jó szívvel gondol erre a közösségre az itt élő emberekre, PICT0078hiszen  három  országgyülési cikluson keresztül volt a terület képviselője. Együtt tudott élni és dolgozni a választókerülettel. Ismerte gondokat, több fontos döntés előkészítésében vett részt legyen szó a repülőtér helyzetéről, a pakura tó felszámolásáról, de a Szemeretelepiek kisebb nagyobb gondjainak megoldásáról pl vasúti átjáróról, az iskola helyzetéről, de egyes emberek problémájáról. Mindig szívesen jött és most is örömmel vette a meghívást. Igaz 5 éve már hogy itt járt akkor is ünnepeltek. Jó látni hogy együtt van a Baráti Kör, ne is engedjék be a politikát, dolgozzanak egymásért a  további fennmaradásért.

PICT0088Kőszegi János önkormányzati képviselő megköszönte a meghívást, nagy eredménynek tartotta hogy a Baráti Kör önerőből támogatás nélkül fenn tud maradni. Jelezte, hogy rövidesen megvalósul az a kezdeményezése, hogy az autóbusz megállóknál elkészülnek a fedett pavilonok . Remélhető hogy záros határidőn belül végre a modern vasúti sorompók is átadásra kerülnek. További jó munkát kívánt a tagságnak.

Járainé Dr. Bődi Györgyi elmondotta, hogy Ő ma is tagnak érzi magát, hiszen ebbe az iskolába tanult és ha az élet úgy hozta hogy más kerületbe él azért Ő szemeretelepi. Jó volt hallani hogy mennyire aktív a Kör, mennyi kirándulást és programot bonyolítanak. Ígérte, ha nyugdíjba vonul tevőlegesen be fog kapcsolódni a munkába.

Nagy György  a csetfalvai kapcsolat kialakításáról az együtt működésről PICT0086beszélt. Nem egyszerű turista kirándulás volt. Sok könyvet  tankönyvet kapott a falu iskolája, az óvoda sok játékot gyermek ruhát kapott. A falu gyermekei a Balatonnál nyaraltak, a Szemeretelepi gyerekek több napot töltöttek Csetfalván bebarangolták Kárpátalját.

Herczeg Béláné igazgatóasszony az iskola és a kör eredményes  együttműködéséről beszélt. Hiszen itt az iskola több is mint oktatási intézmény  ez az itt élőknek egy kulturális centrum. Spontánul alakult ki a számítógépes tanfolyam és jó hogy állandóan jönnek a felnőttek és ismereteket szereznek ezen a téren. De a Suli- Buli ma már több mint iskolai rendezvény. További eredményes munkát kívánt és egy csekély ajándékkal kedveskedett.

PICT0095Varga István  Mit is mondhatna, eddig is együtt dolgoztunk ezután is ezt kell tenni egymásért, figyelni egymásra és szűkebb pátriánkért mert mi itt élünk. Tartsuk a kapcsolatot a határon túli barátainkkal, mert a népi diplomáciát semmi sem helyettesítheti. Jó dolog ?Gömörországban? felfedezni  a sok összetartozó szálakat legyen az történelmünk egy része, legyen az a magyar irodalom vagy líra vagy zene ezt hagyta ránk Mikszáth, Madách, Tompa, Radnóti, vagy Pásztor Ditta, de Blaha Lujza is.  Ezek az összekötő szálak. De Kárpátalján  az égbe nyúló hegy vonulatok a Verckei hágó, a csörgedező Tisza, de a mementó a szolyvai emlékpark, vagy Munkács és a nagyságos Fejedelem.  Legyen erőnk és akaratunk együtt lenni. Ha bírjuk kirándulni, tenni Ez a közös gondolkozás tartotta egybe eddig a Kört. Ezt őrizzük amíg vagyunk.

A hozzá szólások után kerültek átadásra az emléklapok.

PICT0141

Húsz év után 2010.június 10-én amikor ünnepeltünk, köszöntöttük  dr. Bodolai Máriát, Járainé Dr. Bődi Györgyit, dr.Kovács Miklóst, Mészáros Sándort, dr.Regős Jánosnét akik 20 évvel ezelőtt aktívan részt vettek a Kör alapításában.

Dr.Mester László polgármesternek, dr.Katona Bélának a Baráti Körnek nyújtott hathatós támogatásért.

Sebők Valériának, Nagy Györgynek, Kovács Sándornak a határon túli kapcsolat megteremtéséért és ápolásáért.

Herczeg Bélánénak, File Irénnek és a Pitagorasz Iskolának  a sok irányú segítésért,  támogatásért, tanításért, működésünk lehetőségének elősegítéséért.

Ekker Jánosnak és a Polgárőr Egyesületnek  az együttműködésért, támogatásért

Köszöntöttük a ma  is aktív tagjainkat:  Hegyi Imre, Ivády Pál, Péter Józsefné, dr. Regős János, Tóth Jánosné, Tóvölgyi Pál, Tüttő Józsefné, Tüttő József, Varga István, Vargáné Csordás Annamária,  Vitéz Józsefné.

Ezt követően Kiss László kedves szavak kíséretében emelte poharát azzal, hogy ?húsz évet vártunk erre, hogy igyunk mindnyájunk egészségére, a további gyümölcsöző együtt munkálkodásra?

PICT0055

PICT0058

Ezután az Zila Kávéház ötven szeletes tortáját Vitéz Józsefné Manci néni vágta fel melyet a jelen lévők beszélgetés közben fogyasztottak el, és öblítették le zamatos egri borral.

PICT0131

PICT0135

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük