2015 összefoglaló

Összefoglaló a 2015 esztendő eseményeiről.

Az elmúlt esztendő meghatározó volt Baráti Körünk működésében hiszen ez évben lesz 25 esztendeje hogy ?zászlót bontott? egyesületünk itt Szemeretelepen és folytatni kívántuk  korábban már itt eredményesen működött egyesület  programját. Tehát tevékenykedjünk az itt lakókért, Szemeretelepért.  Visszanézve az elmúlt 25 évre azt kell mondani hogy ez a kis egyesület eredményesen tevékenykedett.  Tevékenységünket összefoglaltuk a ?25 éves a Szemeretelepiek Baráti Köre  1990-2015? kiadványban és a 25 év képekben? kiadványunkban.

Szomorú szívvel búcsúztunk Andor Lászlónétól  és alapító tagunktól Tóvölgyi Páltól. Őrizzük meg emléküket.

Az elmúlt esztendőben is minden hónapi összejövetelünkre megfelelő programot állítottunk össze. Igyekeztünk olyan előadókat felkérni akik előadásukkal tudtak újat mondani  illetve fel tudták frissíteni a régen hallottakat. Sokat adott számunkra Dr.Téglás Tivadar  két előadása  az április 21-én a költészet napján   ? Csapongó gondolatok  a költészet napjára? ez az előadás honlapunkon külön is olvasható.   Októberi összejövetelünkön ?Szemere Miklós és az irodalom? címmel tartott előadást. Mind két előadás bővítette ismereteinket, különösen bővítette ismereteinket Szemere Miklósról.

Kárpátaljai kapcsolat. Ez évben is folytattuk hagyományos kapcsolatunkat Csetfalvával. Miután ismert volt előttünk az ott élő testvéreink nehéz helyzete, a Szemeretelepi Református Egyházközséggel összefogva úgy döntöttünk, hogy gyűjtést kezdeményezünk barátaink megsegítése érdekében. Április és május hónapokban  300.000-Ft jött össze (180.000-ft ot az egyházközség, 120.000-Ft-ot a Baráti kör tagjai adományoztak. Ezt az összeget június 11-én személyesen adták át (Kiss László és Varga István) annak a húsz lakosnak akik igazán nehéz helyzetben élnek. A kiválasztásban segítségünkre volt Nagy György barátunk. Tudjuk, hogy adományunk csepp a tengerben, a sokszorosa is kevés lenne. November hónapban részt vettünk a ?Málenkij robotra? elhurcoltak emlék ünnepélyén Beregszászban, és Szolyván az egykori láger helyén kialakított emlékparkban.

Kirándulásunk. Két kirándulásunk volt.  Február hónapban  Gödöllőre a Grassalkovics egyre szépülő kastélyba.  2000-ben már jártunk Gödöllőn, de az elmúlt 15-ben  tovább folyt a restaurálás és szépült a kastély . Ezt követően Mogyoródon elfogyasztottuk a hagyományos disznótoros ebédünket.

A másik kirándulásunk a Nyíregyházai Zooparkba vezetett október 6-án. A 35 hektáros parkban egy 30 perces séta autózás keretén belül pillanthattunk be a zoopark mindenapjába. Megcsodáltuk az ócenáriumot annak gazdag élő világával,  a fóka show emlékezetes, séta a tarzan ösvényen szakszerű vezetés mellett ? ebben segített nekünk Révészné Petró Zsuzsa a zoopark vezető munkatársa-  ismerkedtünk a park gazdag állat világával, például a ritkaszámba menő fehér tigris családdal, vagy a pingvinekkel,a gazdag madár világgal stb. De azt is tapasztaltuk, hogy az állatokat gondozók mennyire vigyáznak a rájuk bízott állatokkal.  Élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Összejöveteleink más programjai:

Vendégünk volt Oszter Vilmos világjáró diákutazó  aki Grúziáról tartott érdekes vetített képes úti beszámolót.

Vendegeink voltak a ?Reménység? Szociális Otthon nyugdíjas klubjának tagjai, akik kedves műsorral jöttek, bemutatták,hogy közös szórakoztatással is lehet szépíteni az öregkort.  Táncoltak jeleneteket adtak elő.

Ugyancsak  beszélt az időskori egészséges életvitelről  Takács Mária

Könyv bemutató is  volt. Régi barátunk  Kovács Sándor ismertette új könyvét ?Verecke a Honfoglalás Kapuja? előadása közben látható volt a millennium évében felállított emlékoszlop, beszélt annak hányatott sorsáról, majd Ópusztaszere történő újra avatásáról.

Megtartottuk a hagyományos bográcsolást , elfogyasztottuk  Szennai Kálmán főztjét, leöblítettük  az Egerszalóki nedűvel,  közben megbeszéltük feladatainkat a június 10-i egyesületünk 25 éves ünnepségről.

Elkövetkezett 2015.december 15. amikor búcsúztattuk az Óévet és köszöntöttük az ismeretlen Újat a2016.

Szokásunkhoz ragaszkodva gazdag svéd asztalt varázsoltunk közös erővel és a szükséges öblítővel.

Kiss László tiszteletes emlékezett Karácsonyról Jézus születéséről , a szeretet ünnepéről. Majd karácsonyi dalok éneklésére került sor.

Emelte az ünnepi hangulatot a Vass Lajos énekkar kamara kórusának kedves ünnepi hangversenye.

Pezsgővel búcsúztunk 2015-től és köszöntöttük az ismeretlen 2016-ot. Jó egészséget kívánva egymásnak .

Sajnáljuk, hogy megzavarta összejövetelünket amikor a kezdet kezdetén a Wittinger házaspár (Terike és Anti) bejelentették kilépésüket a Baráti Körből.

Hát ez történt a mi kis ?házunk táján? 2015 évben.

Összeállította :  Varga István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük