Gyöngyös 2010.02.20

Baráti Körünk ez évben is követte maga teremtette hagyományát, amikor megtartotta disznótorral összekapcsolt kirándulását. Az idén erre Gyöngyös melletti pince soron a ?Regélő borházban? került sor.

DSCF0470

Azonban úgy állítottuk össze programunkat, hogy előtte meglátogattuk a Mátra múzeumot, ahol ismerkedtünk a város történetével, a városhoz köthető történelmi eseményekkel, valamint az Orczy család és a város kapcsolatával. A szépen felújított kastély gazdag gyűjteményei megismertetik a látogatót a Mátrában feltárt őslénnyel,

DSCF0443

valamint a város fejlődésével a szőlő műveléssel a bor kultúrával. De bemutatják itt élt neves személyiségeket is.

DSCF0451

DSCF0455

A másik nagy meglepetés volt a telesen új természetrajzi pavilon, ami inkább mondható a Mátra élővilágának a természet rejtő kincseit bemutató csodák birodalmának. A három szintes ?birodalom? közel hozza a látogatóhoz egyrészt a már kipusztult őslények csontvázait, a mostani élő világ gazdagságát, gyönyörködhetünk a madarakban az erdő vadjaiban, a lepkék sok színűségében a bogár világban, a terráriumokban látható különleges lényekben , mindabban amit a természet gazdagon ad nekünk amit óvni kellene és nem pusztítani.

DSCF0456

Látható itt a föld méhéből elő került csillogó ásvány kincsek sok félesége melyek a bányászat után kerültek a felszínre, melyek a föld kialakulásának több tízmilliós éveinek néma tanúi. Mind ezt közelről szemlélheti a látogató.

Olyan gazdag ez a kiállítás, hogy egy egész nap is kevés a teljes áttekintéshez.

A múzeum nagy segítséget adhat a tanuló ifjúságnak, állítom, hogy itt egy napi ismeretgyűjtés többet ad egy féléves magolásnál.

Látszik, hogy a park nagyon rendezett, a kis mesterséges tó sok látni valót rejt, de még jég takarta és bizonyos, hogy a kikelet a tó pompázatos szépségét hozza magával.

Meg kell említeni a nagyon felkészült és igen udvarias személyzetet, készséggel adtak felvilágosítást, ugyanakkor hagyták, hogy a látogató nyugodtan szemlélődjön, fényképezzen. Köszönet illeti Őket. A szervezők alkalmazták a modern technikát a tájékoztatáshoz.

Elmondhatjuk, hogy élményekben gazdagodva hagytuk el a múzeumot és csak javasolni tudjuk, hogy mind többen keressék azt fel. Köszönet mind azoknak akik megálmodták, és megteremtették ezt a csodás állandó bemutatót.

A múzeumi séta után jól esett az igazán bőséges ebéd, a kitűnő zamatú gyöngyösi búfelejtő, mely lehetőséget teremtett egy kis nótázásra is.

Egy tanulságos, kellemes nap élményével tértünk haza és hangulatunkat még az esőbe hajló haza utazás sem tudta elrontani.

DSCF0467

Lejegyezte: Varga István.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük