Szeptember 2. összejövetel

A növekvő veszély ellenére 31-en jöttünk össze a járványvédelmi előírások betartása mellett. Kézfertőtlenítés, maszk, megnövelt távolság a székek között.

Köszöntöttük Király Gizit 80. születésnapján.

Meghallgattuk Dr. Ványa László előadását az ENIGMA rejtjelző működéséről, történetéről. Rövidesen olvasni lehet az előadás emlékeztetőjét.

2020. szeptember 2-án Dr. Ványa László nyugalmazott egyetemi tanár a világ leghíresebb rejtjelző gépéről, az Enigmáról tartott előadást. A bevezetőben elmondta, hogy a 2. világháború után ötven évig szigorú titoktartás övezte ezt a rejtélyes szerkezetet, de a titkosítás feloldása után egyre több forrásból vált megismerhetővé.

Személyes kapcsolata a témával egy barátján keresztül kezdődött, aki egy eredeti, 30-as években gyártott, ma is tökéletesen működő példánnyal rendelkezik. Az igazi meglepetés akkor következett, amikor a háború alatt a németek által mindvégig megfejthetetlennek hitt kódológépet műszakilag is megismerhette a világ és kiderült, hogy egy elemből, 24 lámpácskából és vezetékek halmazából áll az egész. A zsenialitás persze a vezetékek bekötési rendjében és a mechanikai mozgatószerkezet alapvetően egyszerű működésében rejlik.

Az előadás során részletes bemutatásra került a gép felépítése, működése és mindenki meggyőződhetett arról, hogy az egyszerű felépítés milliárdnyi beállítási lehetőségével mégis hatalmas feladat elé állította a kódfejtésen dolgozókat. 

Az előadás második felében a megfejtésen dolgozó lengyel kriptográfusok munkásságát, majd a háború alatt Angliában Alain Touring által vezetett titkos bázis erőfeszítéseit és eredményeit ismerhette meg a hallgatóság.

Az előadás végén egy interneten szabadon hozzáférhető Enigma emulátor programmal bemutatásra került a beállítás és a kezelés, így akit mélyebben érdekel a téma, maga is kipróbálhatja a használatát.

Azt gondolhatnánk, hogy most már minden távirat megfejthető lett a számítógépek segítségével, de a mai napig vannak megfejtetlen üzenetek. Hogy hogy lehet megfejthetetlen Enigma táviratot készíteni? Kiderül a professzor következő előadása előtt.

Végül úgy döntöttünk, hogy a helyzet javulásáig lemondunk a buszos kirándulásokról, viszont azok tervezett ideje környékén összejöveteleket tartunk amíg lehet.

Tehát a szeptember 17. Szigligeti kirándulás elmarad!

Legközelebb szeptember 17-én lesz találkozó.